Relacje polsko-żydowskie po wojnie - Helena Grynszpan - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Bolą już inne rzeczy. Bolą inne rzeczy, mnie przynajmniej bolą. Nie, może już nie bolą, tylko taki gniew jest wewnętrzny Ale, co będziemy mówić? Nie płacze się nad rozlanym mlekiem. Są rzeczy... Ja miałam bardzo dużo przyjaciół Polaków w Polsce, bardzo dużo. Ja mieszkałam na ulicy Tuwima w Łodzi i to było duże mieszkanie. To było mieszkanie – raz, dwa, trzy, cztery... pięciopokojowe. Mówię pięciopokojowe, to przecież, 10 metrów na osobę, nie? To było podzielone. To tam mieszkały cztery rodziny. Cztery rodziny. To mieszkała... I to wszystko, to znaczy się tak: była jedna pani Wieniarska. Ona była Żydówka, ale ona później wyjechała do Warszawy, zajmowała bardzo wysokie stanowisko w Ministerstwie Spraw Zagranicznych zdaje się. I ona wyjechała i ja dostałam jej pokój. To ja miałam dwa pokoje i myśmy żyły tak...