Wybuch wojny i represje niemieckie wobec Żydów - Helena Grynszpan - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wybuch wojny, to myśmy byli na wsi w sierpniu, właśnie w tym Nowym Dworze. Ale żeśmy wrócili wcześniej, dlatego że już mówiło się, już chodziły pogłoski, że lada dzień, i wróciliśmy. No i później to było to bombardowanie i to wszystko. [Kiedy zobaczyłam] pierwszych Niemców? Jak tylko weszli. Ja nie pamiętam [którego dnia], od razu, jak tylko weszli. [Represje niemieckie wobec Żydów] to przede wszystkim to jest ta żółta łata. Nie było przedtem opasek, były żółte łaty, gwiazda Dawida żółta. I znowu później straszne upokorzenia. To takie, jakoś takie tak nieludzkie, coś tak. Jak można tak upokarzać człowieka? Wszędzie na każdym kroku... czuje się pan tak jak zaszczute zwierzę. Ile ja wtedy miałam lat? 13, 14 lat? Tak. Nie wiem, to już wtedy ten strach... Pan...