Kwaśne jabłka i inne przysmaki z dzieciństwa - Helena Grynszpan - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Strasznie lubiałam w Polsce, nie wiem czy jeszcze istnieją, takie kwaśne jabłka. Ach, to było takie dobre, kwaśne jabłka w takiej beczce, o. Tak jak ogórki teraz są, tak były te kwaśne jabłka. To pamiętam. [Lubiłam jeść] wszystko co kwaśne. Ano [lubiłam] takie rzeczy pikantne, tak. [Ale] ja w ogóle nie byłam jadaczka, ja dzisiaj też nie jem obiadów. Ja tylko, niech mi pan da chleb i masło i kawałek sera. I koniec. Były, na pewno były [jakieś specjały], ale nigdy nie byłam taka, że umierałam za jedzeniem. Nie jestem specjalnie taka... Tak, [pamiętam bubałech], gorące takie, gorące i z masłem się to jadło. Ale to nie robiło się w domu, to przynosili. Z czego to było robione to nie wiem, ale to było dobre. To gorące było takie. Oni przynosili do domu z masłem. To pamiętam i to...