Szkoła Powszechna nr 9 im. Narcyzy Żmichowskiej i szkolne koleżanki - Helena Grynszpan - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zacznijmy od tego, że ja chodziłam do szkoły na ulicy Strażackiej. To była polska szkoła imienia Narcyzy Żmichowskiej, jeszcze pamiętam. Tam ukończyłam sześć klas szkoły powszechnej i zdałam do gimnazjum Czarneckiej na Bernardyńskiej. No, ale to było w 1939 roku, a później chodziłam zaledwie 2 albo 3 tygodnie do gimnazjum. To już jak Niemcy byli i na tym się tam w tym gimnazjum skończyła [moja nauka] dlatego, że wysiedlili nas w 1940 roku z mieszkania. No, ale jeszcze przedtem, przed tą dziewiątą szkołą chodziłam do szkoły dwunastej. Gdzie to było? To tam, gdzie katedra i tam była taka fabryka octu. Jakieś dwa lata tam chodziłam nim to przeszłam. Mało, mało zapamiętałam. Tą Królewską pamiętałam… [Szkoła] dwunasta to była na... nie pamiętam jak się nazywała już ta...