Najbliższa rodzina i dom rodzinny przy ul. Narutowicza 20 - Helena Grynszpan - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Nazywam się] Grynszpan Helena, z domu Waksman. [Urodziłam się] 28 lutego 1926 roku w Lublinie. Moja mama urodziła się w Chełmie Lubelskim, a ojciec w Lubomlu. Tak wiem. A my, nasza cała czwórka, to urodziła się w Lublinie. [Ojciec nazywał się] Samuel, mama Henia, [z domu] Cwibel. [Mój najstarszy brat nazywał się] Josef, później była Czesława, później była Nadzia i ja Helena. A ona była Nadzieja, nie Nadzia. Nadzieja. Jak ja się urodziłam, to żyła tylko jedna babcia, matka mojej mamy. Ale to też nie tak bardzo dobrze [ją] pamiętam, bo wiem, że ona umarła w 1935 roku… pamiętam, ale bardzo mało. Ona też bardzo mało przychodziła do nas, bo ona była taka bardzo nabożna, a u nas był dom taki normalny. Po hebrajsku to się mówi hiloni, swobodny....