Życie w Izraelu - Awigdor Kacenelenbogen - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak przyjechałem tutaj [to miałem] trzynaście lat, byłem w szkole do osiemnaście lat. Skończyłem szkołę, już byłem sam, sam, sam w Palestynie. Bo ja żyłem z matką i bratem. Matka umarła, brat [był] cztery lata starszy, to on poszedł na jedną [stronę], ja poszłem na drugą [stronę]. I miałem osiemnaście lat, i ja żyłem sam, sam. Tylko ja. Co robiłem? Ja poszłem do policji. Posłali mnie do policji angielskiej, bo ja umiałem po angielsku mówić. I tam byłem dwa lata. Potem poszłem do Palmach. To jest organizacja specjalna, underground [podziemna], która nie żyła w Tel Awiwie, Jerozolimie czy Hajfie, tylko w kibucach, w takim miejscu, że Anglicy nie mogli nas złapać. A potem I came back, przyszłem z powrotem do Tel Awiwu i pracowałem w szkole jako nauczyciel angielskiego i później menahel, dyrektor tej szkoły. I...