Święta żydowskie i szabat - Awigdor Kacenelenbogen - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Moja matka była bardzo, bardzo religijna, to w Sukkot nie jedliśmy w domu, tylko w sukkah, a sukkah była specjalne w podwórku, na pierwszym piętrze był taki balkon, to myśmy robili sukkah, bez dachu, tylko takie [z gałęzi]. I tam myśmy [przez] siedem dni jedli. W Pesach w Polsce, to nie jak tutaj, to w Polsce, jak niew Izraelu, to w Pesach jest dwa dni, nie jeden dzień, dwa [dni] - Seder Pesach dzień i jeszcze [jeden] dzień. To [u] mnie w domu [był] duży, duży taki stół i w Pesach, i wszystko było kaszer, kaszer, kaszer, specjalne wszystko, nie te same jak cały rok. Specjalne takie porcelanę tylko dla Pesach. I w Pesach to była [taka tradycja], że dzieci idą kraść, to co ojciec [schował], to dzieci później idą kraść to. I później dają to ojcu jeszcze raz i on daje im...