W domu mówiliśmy tylko po polsku - Awigdor Kacenelenbogen - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[W domu mówiliśmy] tylko po polsku. Tylko po polsku. Z babką matka czy ojciec mówili po żydowsku. Ale my ooo, po żydowsku nie. Jedno słowo nie mówiliśmy. To nie było ładne, to było nieładne. Tylko po polsku. Ja znam [język żydowski], bo ja słyszałem w Lublinie. Tylko to. Ja nie uczyłem się po żydowsku, ja nie czytałem gazet żydowskich. Tylko po polsku.W szkole nawet słowa nie było po żydowsku. W tym czasie żydowski to były dla ludzi, którzy się nie uczyli, którzy nie mają co jeść, którzy... klasa down, down, down. Ale my tylko po polsku. Wszystkie organizacje mówili po polsku, po polsku, po polsku. Ale byli sufrim, writers , pisarze, [którzy] pisali po żydowsku wszyscy te Mendele [Mendele Mojcher Sforim] i inni....