Dziadkowie - Matel i Szlomo Kacenelenbogen - Awigdor Kacenelenbogen - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2006, rodzina i dom rodzinny, dziadkowie Dziadkowie – Matel i Szlomo Kacenelenbogen [Mojego] dziadka nie pamiętam, bo ja się urodziłem on już umarł. Ale babka mieszkała u nas w domu, jak ja byłem tam cały czas, to ona mieszkała i ona była jak moja matka. Tak. Moja babka była… Mój brat był cztery lata starszy i on mnie [zaczepiał]. A moja babka zawsze przyszła z suknią, z taką suknią, i jak weszłem tam pod tą suknię i ona mnie cały czas: „Nie, nie rób!” I ona dała mu imię Tigier. Tigier to jest tygrys. Bo ja byłem taki mały, a to był tygrys taki. To ona mnie cały czas ubroniła z mojego brata i ona mi dała cukierki takie, cziokoladka taka. To była babka...