Najbliższa rodzina - Awigdor Kacenelenbogen - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Nazywam się] Kacenelenbogen Awigdor, w Polsce to był Wiktor, Wiktorek. Urodziłem się 1 lipca 1920 [roku]. Mój ojciec był wiceprezydentem w Radzie Miasta. On był przedstawicielem czterdziestu tysięcy Żydów, który mieszkali w Lublinie. On politycznie był w myśli partii, która [twierdziła], że Żydzi muszą być w Polsce. A moja matka była kontra. Żydzi muszą wyjść wszędzie i do Izraela. A jak miałem 13 lat, to moja matka, była bardzo, bardzo religijna, a mój ojciec nie, wzięła mnie i pojechałem z nią do Palestyny. Potem moja siostra jedna pojechała, i jedna siostra pojechała, i mój brat pojechał. I tam został tatuś. I miałem jeszcze jedną siostrę, która była w Padwie, w Italii. I skończyła [studia medyczne] na University of Padwa i przyjechała do Polski,...