Los babci i ciotek ze strony ojca - Janina Tataj - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja wiem, że jeszcze wtedy, na parzystej stronie [ulicy Lubartowskiej] mieszkały moje ciotki, Na Lubartowskiej 8, tam gdzieśmy przedtem mieszkali, gdzie moja mama miała ten duży skład, to moja ciotka miała też skład i miała towary, i miała je schowane. Więc co? Wzięła ludzi, żeby jej to schowali gdzieś pod dachem. I coś widocznie oni chcieli od ciotki pieniądze, może ją szantażowali czy coś, może ciotka nie dawała im, to donieśli do Niemców, że tu i tu są schowane te rzeczy. Niemcy przyszli, zamknęli ten dom, zamknęli to wszystko i zabrali. Jak [ta ciotka] się nazywała? Nikt więcej z tej rodziny nie został. To była siostra mojego ojca, ona się nazywała Cymring po mężu. Jej imię? Zaraz... ja już nie pamiętam jak się nazywała na imię ta ciotka. Bo [mój ojciec] miał [cztery siostry],...