Działalność w dziecięcej organizacji komunistycznej Pionier przed wojną - Janina Tataj - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Ja byłam związana z organizacją] lewicową, komunistyczną. Ja miałam wtedy piętnaście i pół roku i Rywka Wajs mnie namówiła. Ja nie wiedziałam co jest, że to jest dobre, że to jest wolność, że to jest to, że to jest tamto. Ja widziałam tą biedotę, to wszystko i tak dalej, więc przystąpiłam. To ja byłam w Pionierze. Ja nie byłam w organizacji komunistycznej, ja byłam za młoda. To co robiłam? Dawali mi ulotki do roznoszenia. To mnie dawali te ulotki do roznoszenia z jeszcze jedną dziewczynką i w polskiej dzielnicy, żeby podłożyć do skrzynek, pod drzwiami. To szłam na Narutowicza z jeszcze jedną [koleżanką], właśnie z tą Reginą Waksman, ona się z domu nazywała Kuczer. Z nią szłam. [Na 1 Maja] szliśmy w pochodzie razem z PPS-em. Komuniści osobno nie chodzili....