Rodzina i dom rodzinny przy ulicy Lubartowskiej 8 - Janina Tataj - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Urodziłam się 10 lutego 1920 roku i nazywałam się Złata Akierman. Nazywali mnie Zosia, od urodzenia pamiętam nazywali mnie Zosia. Zosia Akierman. I mieszkaliśmy wtedy, jako małe dziecko nie pamiętam, ale miałam już jakieś cztery lata, cztery i pół, to mieszkaliśmy na ulicy Lubartowskiej 8. Moja mama miała bardzo duży skład hurtowy materiałów, [sprzedawała] bieliznę męską, damską, swetry, takie rzeczy do ubrania. To moja mama miała. Mój ojciec umarł jak ja miałam trzy i pół roku. Był chory na gruźlicę, wtedy nie było penicyliny, i umarł w wieku dwadzieścia siedem lat. Ojciec zmarł w wieku dwadzieścia siedem lat i moja mama prowadziła dalej ten interes. I materialnie powodziło jej się dobrze, ale mama była zajęta od siódmej rano do dwunastej w nocy. I ja mam jeszcze brata młodszego prawie o dwa lata, tak że nie...