W Austrii sensację wzbudziły nasze kraty odgrodowe - Andrzej Karłowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Będę chciał wrócić koniecznie do [uli] wielokorpusowych systemu Ostrowskiej, bo to jednak jest znacznie prostsze w obsłudze, a równocześnie z punktu widzenia ekonomicznego znacznie lepsze. Bo tak jak mówiłem, bierze się sam miód, matki się nie niepokoi, matka sobie siedzi w dolnym korpusie, a w górnym korpusie jest czysty miód, nie trzeba zwracać uwagi czy jest czerw, czy nie ma czerwiu, to się po prostu bierze i wiruje miód. Były robione najpierw wiele, wiele lat temu kraty odgrodowe blaszane. Ale blaszane mają to do siebie, że ona, jak się odkształci, no to już jest właściwie do wyrzucenia. I już w latach siedemdziesiątych zaczęli produkować plastikowe. I one są znacznie lepsze, bo plastikowe, no wiadomo, nie odkształci się i są na sto procent sprawdzone...