Trutnie i czerw trutowy - Andrzej Karłowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
O ile komórki z czerwiem pszczelim pszczoły pokrywają warstewką wosku równo z plastrem, to jeżeli chodzi o czerw trutowy, to jest taki jeszcze… Wystaje na zewnątrz. Jest to o tyle istotne – czerw trutowy – że poza tym jedynym zadaniem właściwie jakie mają trutnie w rodzinie, czyli ewentualne zapłodnienie matki, to choroba, o której mówiliśmy poprzednio - warroza, bardzo lubi umieszczać się, atakować czerw trutowy. I nawet specjalnie czasami daje się pustą ramkę do ula, bo pszczoły, jak same odbudowują plaster, to często się zdarza, że od razu cały plaster robią z tymi większymi komórkami dla trutni. I w momencie, kiedy trutnie już są, przepoczwarzają się z larwy w poczwarkę, zabiera się taki plaster z ula, bo tam jest właściwie pewność, że w komórkach jest dużo roztoczy varroa jacobsoni. Więc to jest jedna z...