W domu rozmawia się po polsku - Icchak Carmi - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2006, język polski „W domu rozmawia się po polsku” W domu mówię po hebrajsku, dzieci nie chciały mówić po polsku. One chciały być jak inne. Ale kiedy dzieci opuściły dom tośmy wrócili do polskiego i w domu się rozmawia po polsku. Dlatego zachował się tak ten język mniej więcej czysty. [Z żoną na co dzień rozmawiamy po polsku],to jest raczej inicjatywa, duża inicjatywa żony. Żona, gdy przyjechała, to nie znała w ogóle hebrajskiego. Ja przynajmniej jak przyjechałem ja znałem hebrajski jeszcze z Polski, a żona nic. Mam wrażenie, że [wyrażam swoje myśli] tak samo [w języku polskim i hebrajskim]. Ale jest jedna rzecz, która jest tylko po polsku – liczenie. Chce mi się piwa często....