Udział w Misterium Pamięci Jedna Ziemia - Dwie Świątynie we wrześniu 2000 roku w Lublinie - Icchak Carmi - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To było dla mnie niespodzianką, bo ja nie byłem przygotowany na to. I wtedy był dosyć taki przykry spór między naszym prezydentem miasta, bo on też nie wiedział o co chodzi, jemu nikt nie powiedział. On sobie przygotował jakieś przemówienie po hebrajsku, a myśmy z żoną przetłumaczyli mu to na polski. Myśmy to rozdali. To nie bardzo było aktualne, jeżeli chodzi o te wydarzenia. Wtedy ten rabin Schudrich wziął ziemię z tego miejsca gdzie uprzednio stała synagoga, znów arcybiskup Życiński wziął ziemię z tego kościoła farnego. I to przynieśli do tej Bramy Grodzkiej i tam to zmieszali razem. Mój wnuk z tą dziewczyną. I nagle przychodzi do mnie, okazało się, że ja byłem tym pierwszym, który stał w tej...