Wojna Jom Kippur w 1973 roku - Icchak Carmi - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Do 1973 roku prawie co rok byłem na Kanale Sueskim. Siedzieliśmy tam w fortach takich na Kanale Sueskim. W 1973 roku była gorsza sytuacja. Ciekawe położenie, cały ten wygląda jak na paradoks. Kiedy rozpoczęła się wojna myśmy jeszcze nie byli na froncie, jeszcze nas mobilizowali wtedy. Wtedy kiedy Egipcjanie przekroczyli Kanał Sueski i przekroczyły dwie armie – armia II i armia III. Armia II była od Morza Śródziemnego wzdłuż kanału do Ismailii, a armia III była od Ismailii do Suezu. I oni przeszli na naszą stronę, zdobyli jakiś pas 10-12 kilometrów wzdłuż Kanału Sueskiego, rozbili nasze brygady, które tam stały. Tam było jakieś czterysta czołgów, przeszły dwa tysiące czołgów z działami. I przez trzy, cztery dni były straszliwe straty. Aż doszło do pełnej mobilizacji i zaczęli przerzucać rezerwistów na front. I wtedy ja...