Bricha - nielegalna imigracja Żydów do Palestyny - Icchak Carmi - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2006, Bricha, Mosad, Mosad le-Alija, nielegalna emigracja, Palestyna Bricha – nielegalna imigracja Żydów do Palestyny W owym czasie w Polsce istniała, nazwałbym ją, Podpolna Organizacja Syjonistyczna. Ona istniała w całej Europie, i istniała w Polsce. Ona początkowo była zorganizowana przez wysłanników z Brygady Palestyńskiej z Rosji, która walczyła w armii angielskiej i była w Europie, à propos, ona walczyła razem z Polakami pod Monte Cassino. Przyjechali do Polski, oni przeważnie byli członkami kibuców tu w Palestynie, i spotkali się z tymi ostatnimi mohikaninami z gett, między innymi z resztką tych powstańców gietta warszawskiego. Icchak Cukierman, Antek, i inni. I...