Porucznik Marek Zakrojczyk - Icchak Carmi - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ojciec Yossiego [Dakara] był porucznikiem. On był dowódcą kompanii czołgów, a jego kolega, nie z Lublina, był kapitanem, był jego dowódcą, dowódcą batalionu czołgów. I ten Zakrojczyk opowiadał mi o tej straszliwej bitwie. To była zdaje się bitwa o Wał Pomorski. I chodziło o przełamanie frontu. Atakował pułk rosyjski i pułk rosyjski został rozbity. I tylko rozbitki wróciły z powrotem. I wtedy rzucono w ogień ten polski pułk pancerny. I ten pułk pancerny rozbił, przebił ten [front], ale stracił masę ludzi. I ten czołg tego Zakrojczyka został rozbity, cała załoga zginęła, on sam został ciężko ranny i ciężko kontuzjowany. I spotkałem się z tym, z tym jego dowódcą, z tym kapitanem, on jest tutaj w Izraelu. I on mnie popierał w tej walce. On mówił: „Widziałem jak pocisk rozwalił ten czołg, czołg Zakrojczyka. I płakać mi się chciało,...