Powrót do Polski w 1946 roku - Icchak Carmi - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W 1946 roku postanowiliśmy wrócić do Polski. Jeszcze nie było takiej repatriacji rasowej wtedy. Myśmy przekupili jakiegoś kierownika stacji kolejowej. On nam przyczepił wagon, towarowy wprawdzie, przyczepił nam do pociągu, który jechał na zachód. I takśmy jakieś trzy tygodnie jechaliśmy zdaje się, aż my przyjechali do Lwowa. We Lwowie śmy się zapisali już w tym biurze repatriacyjnym. Dostaliśmy wtedy dokument repatriacyjny i przyjechaliśmy do Polski. Jak przyjechałem do Polski to mnie to bardzo, bardzo bolało. I w Polsce spotkałem dużo kolegów, oficerów Wojska Polskiego, Żydów. I ja przychodzę i mówię: „Słuchajcie, jak wyście się dostali do wojska? Dlaczego mnie nie przyjęli, a was przyjęli?” No i wtedy odpowiedzieli mi o co chodzi. Nie było Polaków, Polacy...