Próba dostania się do Armii Andersa - Icchak Carmi - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W pewnym okresie Anders zaczął formować swoją armię polską. I postanowiliśmy pójść na ochotnika. Nikt wtedy nie miał pojęcia, że ta armia wyjdzie w ogóle z Rosji. Wszyscy myśleli, że będzie walczyć z Niemcami w Rosji. Tak, że jak myśmy szli na ochotnika to myśmy szli żeby walczyć. W tym naszym miasteczku [Timor] było bardzo mało Polaków tam. W tym miasteczku ja znałem jednego czy dwóch [Polaków], przeważnie [tam] byli Żydzi. Nas zebrało się czternastu młodych ludzi w wieku 18 –30 [lat]. I przyłączył się do nas ten Polak. Ci Żydzi wszyscy mieli wykształcenie przynajmniej podstawowe. Ja już miałem średnie i jeszcze dwóch kolegów miało średnie, którzy są w Izraelu. Ale reszta miała podstawowe wykształcenie. Ten Polak nie wiem co on tam robił. On zdaje się, że jego posadzili...