Praca i warunki życia na Syberii - Icchak Carmi - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na czym polegała praca? Więc były grupy, które rżnęły drzewo w lesie, w tajdze. To były takie tak zwane brygady robotnicze. Były brygady, które wyciągały te drzewa, zaprzęgały do konia, taki koń miał niby saneczki takie, jedne kłody tego drzewa kładło się na te saneczki, koń ciągnął, wyciągnął to z tego z lasu na polanę. Potem przeniesiono nas z tej tajgi, z głębi tajgi, do drugiego tego pasiołka, jak oni to nazywali, który był nad tą rzeką Czułym. I była tam kolejka wąskotorowa miejscowa tylko. I na tą kolejkę ładowało się te drzewa, przewoziło się nad brzeg rzeki, robiło się tratwy z tych drzew i te tratwy spływały wodą aż do tej stacji Aris. I tam je wyciągali. Były dwa sposoby budowania tych tratw. Więc ja pracowałem na trzech miejscach właściwie. Z ojcem, ojciec też [pracował]. Pierwsze to było władowanie tych drzew na...