Wyszło zarządzenie, że wszyscy uchodźcy mają się rejestrować - Icchak Carmi - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2006 „Wyszło zarządzenie, że wszyscy uchodźcy mają się rejestrować” Potem nastąpił krach. Wyszło zarządzenie, że wszyscy uchodźcy mają się rejestrować. I były dwie kategorie – tacy, którzy chcą wrócić na zachód do swoich domów i tacy, którzy chcą zostać. Ci, którzy chcą zostać dostawali natychmiast paszporty, dokumenty sowieckie, stawali się obywatelami sowieckimi. Ci, którzy chcieli wyjechać, na razie nic o tym nie mówiono. Ojciec za żadną cenę nie chciał żadnych dokumentów, nie chciał być obywatelem sowieckim. Ani ja. I wtedy przyszedł czas, kiedy mieli wszystkie adresy tych rejestrujących się, robili obławy po nocach. Na stacjach kolejowych stały już zestawy gotowe, towarowe. Wpakowali...