Gimnazjum żydowskie w Kowlu - Icchak Carmi - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[W Kowlu] ojciec miał dużo znajomych. Wprowadził jakiegoś znajomego swojego i okazało się, że ten znajomy miał syna w moim wieku, który dokładnie też był na tym samym obozie przysposobienia wojskowego i mieliśmy przed sobą ostatnią klasę gimnazjum. W Kowlu było gimnazjum żydowskie z językiem wykładowym hebrajskim. Takich było zdaje się w Polsce trzy. Było w Warszawie, w Wilnie, i w Kowlu. Było dużo szkół Tarbut, z językiem hebrajskim wykładowym, ale to były podstawowe szkoły. Jeżeli chodzi o szkoły średnie, były trzy. Ale język hebrajski był dla Rosjan trefny. To było coś strasznego, za to się do więzienia szło, za używanie języka hebrajskiego. I oni przekabacili to gimnazjum na gimnazjum z językiem wykładowym żydowskim. I...