Poznanie męża i wyjazd z Polski - Ewa Eisenkeit - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wynajęłam w Łodzi pokój u jednej rodziny żydowskiej. Handlowałam, z Łodzi woziłam towary, pożyczyli mi pieniądze, jak ja sprzedałam, przyjechałam z powrotem, to im [oddawałam] pieniądze i żyłam z tego, co mi zostało. [Jeździłam] raz, dwa razy w tygodniu, tak długo się jechało pociągiem, 10 godzin, 12 godzin, byłam bardzo zmęczona. Mój mąż był z Lublina, ja prawie jego nie znałam, nawet nie wiedziałam, jak on się nazywa. Na Lubartowskiej 10 [w Lublinie] miałam znajomych, [na ulicy spotkałam przyszłego męża], w polskim mundurze, on był w czynnej służbie przed wojną w Polsce. Spytał mnie, gdzie ja mieszkam, powiedziałam: „Ja nie mieszkam tutaj, ja mieszkam w Łodzi”. Powiedział, że mają go zwolnić z wojska, on był w Poznaniu, bo...