Szkoła powszechna numer 28 na ulicy Zamojskiej - Icchak Carmi - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja rozpocząłem moją naukę w takim przedszkolu prywatnym. Bo to gimnazjum, jedyne zresztą gimnazjum żydowskie w Lublinie, jest to Gimnazjum Humanistyczne na Radziwiłłowskiej 5. Ono miało swoje przedszkole takie, znaczy trzy początkowe klasy. To był stary system nauczania w Polsce [wtedy]. Potem się zmienił, że po trzech klasach wstępowało się do pierwszej gimnazjalnej i było osiem lat gimnazjum, i oczywiście matura. Więc ja chodziłem do tych pierwszych trzech oddziałów. I najprawdopodobniej to było bardzo kosztowne, to było prywatne gimnazjum i ta prywatna szkoła. Być może rodzice nie mogli sobie pozwolić na to. A szkoła powszechna, podstawowa, normalna była bezpłatna. I przenieśli mnie do szkoły podstawowej, państwowej. Ale to była szkoła podstawowa, gdzie chodzili tylko sami...