Dzieciństwo i okolice domu rodzinnego przy ulicy Lubartowskiej 61 - Icchak Carmi - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Moje poprzednie nazwisko było Izaak Wajnryb. Urodziłem się 23 listopada 1923 roku w Lublinie na ulicy Lubartowskiej 61. To jest pierwszy [dom] na rogu ulicy Unickiej i Lubartowskiej. To był duży, ładny dom, a za nim duża cegielnia. Ten dom należał do znanej rodziny żydowskiej w Lublinie. Rodzina Szyfów, Szyf. Pamiętam tego najstarszego Szyfa z taką patriarchalną, białą brodą. Miał dwóch synów. Jeden [z nich] był zarządcą na majątku Ajchenbauma. Ajchenbaum miał rolniczy jakiś folwark i tym folwarkiem kierował jeden z synów tego Szyfa. Pamiętam pięknego buldoga, miał takiego z pasami, jak tygrys wyglądał, chodził z tym buldogiem. A ja się bawiłem na tej cegielni. To był olbrzymi piec, taki w którym wypalali cegły. Były takie specjalne miejsca, gdzie wsypali z jednej strony piasek, z drugiej glinę i...