Praca u gospodarzy na wsi - Ewa Eisenkeit - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Po likwidacji getta już nie handlowałam, byłam u tych ludzi, co pracowałam u nich, [na wsiach], wszędzie, gdzie mogłam. Nie było mi dobrze, sadziłam kartofle, chodziły dwa pługi. Później mówili mi: „Niejedna wiejska dziewczyna może się przed panią zawstydzić”, tak ja sadziłam. Ja wszystko umiałam. Kopałam kartofle, codziennie wyszłam za stodołę, wykopałam te młode kartofle, pamiętam, trzeba było gotować w domu. Była rodzina i rodzice byli, uratował mnie ich ojciec. Ja, kiedy handlowałam i było getto otwarte, z nimi handlowałam, ze wszystkimi, wszędzie. Nie zarabiałam dużo, ale [to byli] porządni ludzie. Kiedy było już zamknięte getto i te kolczaste druty, a mnie się należały pieniądze u niektórych, nie mogłam [już] wyjść. Otrzymałam list od tej rodziny, ten ojciec, starszy pan, blisko siedemdziesiąt lat miał, [pisał], żebym...