Obóz pracy na Lipowej - Ewa Eisenkeit - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pracowałam u Niemców, kiedy jeszcze wszyscy byli w getcie. Wzięli mnie za brata. Chcieli mojego brata, ale mój brat wtedy już pracował u Grafa. Nie wierzyli, moją mamę chcieli wziąć, to moja starsza siostra nie dała. To chciał bić moją mamę. Wtedy moja siostra powiedziała: „Ty nie będziesz bił mojej mamy”. To on chciał moją siostrę wziąć, ona się nie dała i bił ją po głowie pałką. Chciał ją wziąć przez te schody na dół, na ulicy było już dużo tych matek, sióstr. Ale ja wiedziałam, nie będzie dobrze, to ja powiedziałam, że ja idę. To mnie wzięli i byłam na Lipowej. [Pracowałam] na Rurach Jezuickich, tam były łąki, może i dzisiaj są, tam ścięli trawę, ułożyli w snopki, a później [układało się] takie stosy, żeby się wysuszyło. Suszyło się może tydzień w lecie, kiedy były bardzo ładne dni. Tośmy przy tym pracowali. Wtedy...