Dalsza rodzina - Ewa Eisenkeit - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mój ojciec miał brata i siostrę. Ta siostra pojechała [do Ameryki], nim wojna się zaczęła, w [19]14 roku, nie wiem, w którym miesiącu. Ona pojechała do narzeczonego, on wyjechał, to ona pojechała do niego. Moja siostra chciała też jechać. Poszła do szkoły kroju i uczyła się szyć. Och, to wszystko mnie leży w głowie… Ale za późno było na wszystko. Brat [mojego ojca] najmłodszy – z siedemnaście lat [miał – żeby go nie] wzięli do wojska, na wojnę, nielegalnie pojechał do Ameryki – babcia sprzedała piekarnię w [19]17 roku, wszystko. Kiedy ja przyjechałam [do Ameryki], oni mnie nie znali, bo ja się później urodziłam, oni już tu byli. To jak ja się zgłosiłam, przyjęli mnie, ja powiedziałam, kim ja jestem. To ja powiedziałam: „Dlaczego nic nie mówiliście? Może ja i nie jestem tą, co mówicie,...