Najbliższa rodzina - Ewa Eisenkeit - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Przed zamążpójściem nazywałam się] Ewa Szek. [W] 1919 [roku] ja się urodziłam. Już była Polska wtedy, bo w [19]18 roku skończyła się I wojna światowa. [Mój ojciec nazywał się] Aszer [Uszer] Szek. Moja mama nazywała się Ester Bela. Wołali Bela, [ponieważ jej] teściowa, znaczy się ojca matka, też nazywała się Ester. Nie chciała, żeby moja mama nosiła to samo imię. Dwa imiona moja mama miała. To [mówiło się] Bela, Bela Szek. Z domu moja mama się nazywała Kerszenblat. [Rodzice pochodzili z Lublina] z dziadka pradziadka, z obu stron. Z mojej mamy [strony przodkowie] to przyjechali, bardzo bogaci byli. Ale skąd – czy z Niemiec, czy z innego kraju – to nie wiem. Mój ojciec stracił ojca, kiedy był małym chłopcem. Nazywał się, zdaje się, Ibraham, to mój brat [też] się nazywał Ibraham. I babcia Ester...