Trudne wspomnienia - Morris Wajsbrot - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Te sny, to mam wszystko od okupacji. To jak wysiedlenie, to gonią nas, to strzelają. Ja mam wiecznie sny. I zaraz mi się płakać chce, nie mogę o tym rozmawiać. Tak mi zatyka, zasycha gardło, że ja nie chcę. I przed spotkaniem wziąłem [leki] na wysokie ciśnienie. Tamte [wspomnienia] nie odeszły nigdy. I to nie odchodzi, pomimo że miałem dobrze i tu mam dobrze, ale… Staram się na ten temat nie rozmawiać, bo ja jestem wykończony. Nie tylko jak rozmawiamy w tej chwili, dopiero potem ja będę miał. I Bronia mnie prosiła: „Nie mów, nie mów nic, nie pytaj. Bo ty...” Albo się biję w nocy, krzyczę, rozrabiam niesamowicie, albo strzelają do mnie, albo uciekam z wagonu, albo uciekam z gieta. To jest... zostało mi. Ja byłem nieraz u niejednego lekarza, to...