Przyczyny emigracji do Stanów Zjednoczonych - Morris Wajsbrot - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Przyjechałem do Stanów Zjednoczonych, bo musiałem, bo nie miałem wyjścia. W kraju, w Polsce byłem prześladowany na każdym kroku. I telefony do domu obrzydliwe, najgorsze jakie tylko były możliwe. Stałem w sklepie, dostałem telefon: „Mojżesz? – Mojżesz. – Przywieźli maść na parchy do LSS-u”. I rzucił słuchawkę. A do domu zawsze jakie tylko były uroczystości, to wiecznie w święta, w sobotę, w niedzielę, to wiecznie miałem telefony po nocach: „Jeszcze ty Żydzie tu siedzisz?” I nie miałem wyjścia, postanowiłem wyjechać. Wyjechaliśmy do Danii. Z Danii później pojechałem do Włoch, przez organizację HIAS [Hebrew Immigrant Aid Society, Hebrajskie Stowarzyszenie Pomocy Imigrantom], którzy mnie sprowadzili do Stanów Zjednoczonych. Bo chciałem do Stanów względem tego, że brata miałem w Stanach,...