Pomnik Ofiar Getta w Lublinie - Morris Wajsbrot - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ten pomnik [Ofiar Getta] postawili, kiedy prezydentem Komitetu Żydowskiego był Adler, i [działali w nim] [Izydor] Sznajdman, Izraelewicz, Liby ojciec, Wajskop. I oni otworzyli i zrobili ten pomnik, i postawili. Ja jako młodszy, co przeżyłem okupację, to mi dali honor, żebym ja był przy tym i żeby podać te szuflady z ash, z popiołem. Popioły ludzkie zostały zebrane z wszystkich miast gdzie były obozy: Bełżec, Majdanek, Sobibór, Treblinka nawet. Tam nie pamiętam dokładnie jakie, osiem takich szuflad. To byłem ja, mój brat i Lewandowski. Pan Lewandowski Zygmunt też przeżył okupację. Myśmy to podali w trójkę, była Honorowa Kompania. Przewodniczący Wojewódzkiej Rady Narodowej, Paweł Dąbek przyjął od nas, ja podałem, oni wsunęli to do tego pomnika. I później, po kilkunastu latach już nic nas nie było, to chcieli ten...