Sytuacja Żydów w Polsce po wyzwoleniu - Morris Wajsbrot - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja wiem, że to nie tylko była wina [Gomułki]. Była wina Moczara, Korczyńskiego. Te wszystkie bandy, które wykorzystali, oni się kłócili między sobą o stanowisko. To później nie było wyjścia, było źle w kraju, to się do Żydów czepiali. Zawsze lżej na słabszego. Faktem jest, że po wyzwoleniu, to przecież zginęło, zostali zabici, kilka tysięcy Żydów, zabici w całym kraju. Wyrzucono [Żydów] z pociągów. To nie byli komuniści, jeszcze [ich] nie było, nie było [już] hitlerowców, a jednak powtarzały się. I dlatego dużo Żydów co przyjechało z Rosji, co przeżyli w Rosji, starali się odjechać jak najdalej, żeby wyjechać z kraju gdzie się urodzili, gdzie mieli rodzinę. Pierwszy dzień po wyzwoleniu Lublin to było rozbite, opuszczone miasto....