Najbliższa rodzina i dom rodzinny na Wieniawie - Morris Wajsbrot - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Nazywam się] Morris Wajsbrot. Urodzony 1 stycznia 1930 w Lublinie. Mieszkaliśmy na Wieniawie. Pamiętam chodziłem do szkoły. Zacząłem chodzić parę lat, dwa czy trzy lata. Szkoła powszechna. Do dwudziestej czwartej, zdaje się tam była i osiemnasta. To niedaleko nas, bo myśmy mieszkali, to było Aleja Długosza 12, pierwszy dom. Mieliśmy dwa domy. Z jednej strony i z drugiej strony w podwórku mieliśmy magazyny ze zboża. To rodzice, dziadkowie, to rodzinne było to. Matka się nazywała Syrka, z domu Wajsbrot też. I ojciec Szoel Wajsbrot. Brat był najstarszy Alte. Później Lejb Symcha Wajsbrot i ja byłem Mojżesz Wajsbrot, Morris Wajsbrot. Za mną był Natan Wajsbrot, młodszy ode mnie i dziewczynka, siostra była najmłodsza, Pola Wajsbrot. I to wszystko poszło....