Likwidacja getta na Majdanie Tatarskim - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Likwidacja getta na Majdanie Tatarskim] to było w pierwszy dzień święta Chanuka. I myśmy postanowili z paru znajomymi zebrać się razem. Nie w naszym mieszkaniu, tylko u jednego z tych policjantów, który nie żył z tyloma rodzinami. On miał dom dla siebie, sam. I zaczęliśmy robić latki [placki ziemniaczane] i pół godziny czy czterdzieści minut później dwóch policjantów przyszło, Jehuda [Trachtenberg] i jeszcze jeden, i mówi: „Zostawcie wszystko i idźcie do domu, ubierzcie parę swetrów. Jesteśmy otoczeni”. „Co to znaczy – jesteśmy otoczeni?” To my jesteśmy otoczeni, nie strażą, co stała. SS jesteśmy otoczeni. Tam jest wystarczająco żołnierzy esesmanów, żeby wygrać wojnę z Rosjanami. Komedia. On wziął więcej sił, żeby zabić nas, niż żeby wygrać wojnę… ten mądry człowiek. Tośmy polecieli do domu, ja...