Dużo osób uciekało do lasów, do partyzantki - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. USA 2010, projekt Lublin. Pamięć Zagłady, partyzantka „Dużo osób uciekało do lasów, do partyzantki” Była ta grupa, ale już nie z moich znajomych, bo moi [znajomi] wszyscy zginęli wtedy. Moi znajomi, jakoś to było, że myśmy byli pomiędzy tym wiekiem, a trochę starsi, rok, dwa lata starsi uciekali, uciekali do lasów. Starali się uciekać. Dużo uciekło, dużo nie. Ja byłam w tym wieku, te szesnaście lat, że rodzice jeszcze mówili: „Jesteś za młoda. Bądź w domu. Bądź z rodzicami”. To moje koleżanki były albo wystarczająco duże, żeby powiedzieć: „Musisz być w domu, bo ciebie potrzebują dla młodszych siostry, żebyś się zajęła siostrą i bratem, jak się ze mną coś stanie”. Co był mój wybór. Jak mi...