Żydowska policja - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Ja znałam żydowską policję]. Przecież ja chodziłam z jednym policjantem, z tym Jehudą [Trachtenbergiem]. To on był moim przyjacielem. Rola [policji żydowskiej] na Majdanie Tatarskim była bardzo ograniczona. Oni mieli trzymać porządek. Żeby się Żydzi nie bili, żeby nikt od kogoś nie kradł. I jak były jakieś rozkazy od Niemców, że mamy wstać wcześniej, że jutro mamy iść do pracy nie o siódmej, ale o szóstej, to była ich rola, żeby wszyscy wiedzieli o tym. Ale jak może ktoś tam przyjechał bez papierów, to może była ich rola złapać tego. To być może, że to była ich rola. Ale ja o tym nie wiedziałam. On mi o tym nie mówił i ja się tego nie pytałam prawdę mówiąc. Ja nie chciałam wiedzieć. Ja żyłam, jak mówię, w fool's paradise, w raju idiotów. Bo mnie to pomogło wtedy przeżyć i nabrać siły....