Nieświadomość nadchodzącej Zagłady - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wtedy, z samego początku, niektórzy wracali. Z początku, w 1940 roku, to były obozy pracy. Oni ich wzięli do pracy, bardzo ciężkiej pracy. Dwudziestoletni chłopak wrócił i wyglądał jak na sześćdziesiąt lat. Bez zębów, bili go… Ale jeszcze żył. Tośmy mówili: „Ale przeżyjemy” Słabi umrą, silni przeżyją. U Żydów jest jedno powiedzenie. Naród przeżyje. My, jako Żydzi, przeżyjemy. Ludzie padną, ale my… Do dzisiejszego dnia my mówimy: „Hitler przegrał. On zabił dużo ludzi, ale on nie zabił Żydów, to, co on chciał” To jest bardzo slip, tak mówić. Ale tak to jest. Tak, że z początku wiedzieliśmy, że idą do pracy, do obozu pracy. Później zaczęły się te zabijania. Żeśmy się dowiedzieli, że ich brali i wystrzelali i wracali do góry… I później jeden przyjechał… A gdzie myśmy wtedy byli? Nie...