"Niemcy zabrali nam uczucie, że się jest człowiekiem" - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. USA 2010, projekt Lublin. Pamięć Zagłady, getto w Lublinie, getto na Podzamczu, praca przymusowa „Niemcy zabrali nam uczucie, że jest się człowiekiem” Co Niemcy zrobili nam? Oni nam zabrali powoli uczucie, że się jest człowiekiem. Uczucie dumy z siebie. Przedtem każdy miał własną dumę. Jak ktoś był stolarzem, był dobrym stolarzem, on był dumny z tego, że jest dobrym stolarzem. Jak oni mnie wzięli do pracy to mi kładli z jednej strony kamienie… Przychodzimy tam, grupa trzydzieści, czterdzieści osób, teraz się śmieję… „Weźcie te kamienie stąd, przełóżcie tam. Macie dwadzieścia pięć minut”. Siedzi z zegarkiem. To my...