"Żeby to przeżyć, człowiek musi przestać myśleć" - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. USA 2010, projekt Lublin. Pamięć Zagłady „Żeby to przeżyć, człowiek musi przestać myśleć” Ja już miałam prawie szesnaście lat. Jak to było? Człowiek się staje jak kamień. Nie pozwala sobie myśleć. Bo ten, co sobie pozwolił myśleć to dostał nervous breakdown [załamania nerwowego]. Jeżeli się chciało dalej iść… Jak ludzie przeżyli w concentration camp? Przestajesz myśleć. Żyjesz z minuty na minutę. To samo mówię ludziom. Powiedzmy, nie daj Boże, jak się straci kogoś kochanego, to jedyny sposób, dla mnie, że mogę przeżyć, jak przestaję myśleć. Ja staję [się jak] robot. Jak maszyna....