Drastyczne sceny na ulicach lubelskiego getta - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Widziałam tragiczne sceny na ulicach w getcie.] Nigdy nie zapomnę, jak Niemcy rozdarli dziecko na dwie części. Nigdy nie zapomnę, jak małe dzieci, pięć, sześć lat, nie mają już rodziców, siedzą na ulicy, błagają o ten grosz i nikt im nie daje. Bo jak ja im dam moją kromkę, to ja nie mam jutro co jeść. I chodziło się patrzeć w górę. Nigdy nie zapomnę [jak] na ulicy w Warszawie [musiałam] skakać przez zmarłych, bo nie mogłam przejść po ulicy, bo tam było błoto. Przedtem był śnieg, to było błoto. Nikt nie sprzątał, nie mogłam wejść w to błoto, to się skoczyło poprzez zabitego. Nigdy tych rzeczy nie zapomnę. I dlatego przez lata nie chciałam o tym mówić, bo jak mówię, to wszystko wraca. [To zabójstwo dziecka] to było w Lublinie przed jedną z tych akcji. Jak ich złapali,...