Szama Grajer - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Szama Grajer był z jednej z najgorszych rodzin żydowskich. To była rodzina złodziei. Wszyscy wiedzieli, że jak coś komuś brakuje, to idź do Grajerów i powiedz im, że im dasz to i to, i to się znajdzie. Oni byli złodziejami koni, jak chłopi przyjeżdżali na rynek, w czwartki był rynek w Lublinie. Zdaje się, że w poniedziałki i czwartki. Ja pamiętam czwartki. Moja mama szła po zakupy w czwartki. To jak oni mieli dom na Szerokiej, zdaje się, że Szeroka 5, czy 25. Na Szerokiej. I oni byli znani, że oni zamieniali konie chłopów. Jak chłop przyjechał z dobrym koniem, to oni postawili mu szkapę i sami sprzedali tego. Albo, jak on przyszedł z powrotem, to on mówi: „Ja tego nie zrobiłem, ale poszukam. Dasz mi dwadzieścia złotych, to ci dam twego konia z powrotem”. Oni byli znani złodzieje....