Obowiązek noszenia opaski z gwiazdą Dawida - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Konieczność noszenia opaski z gwiazdą Dawida odebrałam] okropnie. To jest duma. Noszenie paska nie jest takie straszne. Ale jesteś wyłączony. Każdy wie, kto ja jem. Ponieważ jak ja to mam nosić, to ja jestem second grade citizen [obywatel drugiej kategorii]. I to jest okropne uczucie. Co myśmy zrobili? Myśmy powiedzieli: „My zrobimy takie opaski, że to będą wyglądać, jak art, że to nie będzie wyglądać jak szmata” Ja mówię tylko o ludziach bardziej inteligentnych, co się nie martwili, nie umieli tak walczyć o ten kawałek chleba. Ich życie prywatne nie było takie najgorsze jeszcze. Tośmy siedzieli i spędzali godziny [na wyszywaniu]… Myśmy w dzień szli do pracy, a wieczorami siedziałam i każda opaska, to była jakby obraz… embroidery, to było ręcznie z igłą robione, igłą...