Antysemityzm przed II wojną światową - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja od dzieciństwa, jak nie wiedziałam jeszcze, co to znaczy być kimś, ale słyszałam „Brudna żydóra” kiedy ja byłam czysta. Jak byłam dzieckiem, nie wiem, czy byłam głupia czy naiwna, ale przyszłam do domu i powiedziałam: „Mamusiu, dlaczego powiedzieli brudna? Ja nie jestem brudna”. To „żydóra” mnie nie obchodziło, to „brudna” mnie strasznie martwiło. I jak dziecko się bawi i mama mu musi powiedzieć: „Nie idź tam, bo cię tam zbiją. Nie kupię ci roweru, bo pojedziesz i cię zbiją". Jak poszłam nad rzekę i dowiedziała się później, to zaczęła: „O Boże drogi. Czegoś tam poszła? Mogli cię zbić, mogli cię tam zabić. Mogli cię tam utopić”. To się czuje, to się dziecko rodzi z takim strachem wewnątrz. Ja nie mogę tu iść, ja nie mogę tego robić. Ja nie mogę iść. I to zostaje w...