Wspólnik taty – Jakub Mełamed i jego rodzina - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Bardzo dobrze [pamiętam wspólnika mojego ojca, Jakuba Mełameda]. Bardzo fajny człowiek. Jego żona była bardzo ładna kobieta, bardzo dobra kobieta, ale trochę zepsuta. Ona pochodziła z bardzo bogatego domu i ona była zepsuta. Jak wojna się zaczęła, to ona to przyjęła bardzo osobiście: „Jak to się może stać do mnie?” Ale też zginęła. Tam były trzy córki i jeden chłopak. Ten chłopak przeżył i mieszka w Londynie. On został w Londynie. On przeżył, bo jego znalazła polska dziewczyna młoda. I on się jej spodobał, to ona go przechowała. On z nią żył, ale po wojnie ona nie chciała wyjść za mąż za niego, bo ona powiedziała, że podczas wojny to było dobre, ale ona była katoliczką. Ona powiedziała „Ja nie chcę… Żyd nie może być moim mężem”. Tak, że...