Wizyty w Polsce - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja byłam w Polsce w 1991 albo 1992 roku, z mężem i moją córką. I byliśmy w Warszawie i byliśmy na Starym Mieście i tam stoi młody chłopak, góral, i ma te swoje drewniane figurki. I jeden jest taki żołnierz, drugi jest Lucyfer, coś innego, a trzeci jest Żyd. Rogi, broda. Pytamy: „Kto to jest?” On mówi: „To jest Żyd”. To my: „Widziałeś kiedy Żyda?” On mówi: „O nie”. „To skąd wiesz, jak Żyd wygląda?”„Mama mi powiedziała”. To moja córka stoi tam trochę dalej, to mówię: „Widzisz tą młodą panią? Widzisz tego pana? Widzisz mnie? My jesteśmy Żydzi”. „Znajdź mu rogi. Gdzie jest moja broda? Gdzie jest jego broda?” On na mnie patrzy… Później mi przykro było, bo ten chłopak chciał coś sprzedać i on nic nie sprzedał. Złapał to, co zarobił i uciekł tak szybko, że ludzie się zaczęli patrzeć, dlaczego on ucieka. Ja im...