"Po wyzwoleniu zaczęłam nowe życie" - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. USA 2010 „Po wyzwoleniu zaczęłam nowe życie” Od razu po wojnie, żeby móc chodzić i wytrzymać, żyć, niektórzy ludzie, [którzy ocaleli] rzucili się w pracę. Ja miałam rodziców i ja zamknęłam ten rozdział. Czułam, że jak ja będę o tym myśleć i mówić, to ja zwariuję. Dlatego ja nie pojechałam do Izraela, bo jak ja wiedziałam, że ja będę miała siedzieć [i rozmawiać o tym], to ja oszaleję. To ja zaczęłam żyć, jakby moje życie się zaczęło w październiku, jak myśmy zostali wyzwoleni przez Rosjanów. Tego dnia się moje nowe życie zaczęło. Później, po wojnie, jak ja byłam z ludźmi, to najpierw mówiliśmy o różnych rzeczach, co robisz i tak dalej, a jak od razu oni wrócili do wspomnień, to ja im powiedziałam...